Depois de darmos uma passada pelo Velho Mundo ao citarmos as safras da Espanha, voltamos para o novo mundo ao falar de três regiões da Austrália. Iniciaremos com a região de Victoria, depois falaremos de Coonawarra e então encerraremos com Barossa e o McLaren Vale.
A Austrália está produzindo sofisticados vinhos e hoje é o 4º maior exportador de vinhos, perdendo somente para Itália, França e Espanha.
Victoria É o segundo estado mais populoso da Austrália, atrás somente do estado de Nova Gales do Sul, com cerca de 5 milhões de habitantes. Seu crescimento vegetativo é em torno de 1,0% ao ano. Além disso, é o estado mais densamente povoado do país, com uma densidade populacional de 22,08/km². Sua capital, Melbourne, concentra mais de 70% de sua população. Victoria é, também, o mais industrializado estado australiano.
A região produz predominantemente a Shiraz e é esta Cepa que foi avaliada pela Wine Spectator.
Vamos então as Safras!
In Vino Veritas!
Gustavo Kauffman
Austrália – Victoria – Avaliação das Safras de 1998 a 2008
Vintage: 2008
Score: 92-95
Drink: NYR
Description: Near-perfect conditions in Central Victoria
Vintage: 2007
Score: 89
Drink: Drink or hold
Description: Drought intensified the ripeness
Vintage: 2006
Score: 87
Drink: Drink
Description: Balanced wines may lack depth
Vintage: 2005
Score: 94
Drink: Drink or hold
Description: Warmer vintage than usual made generous reds
Vintage: 2004
Score: 88
Drink: Hold
Description: Cool, crisp conditions should make similar wines
Vintage: 2003
Score: 91
Drink: Drink
Description: Hot weather made richer wines than usual
Vintage: 2002
Score: 84
Drink: Drink
Description: Cool vintage; many tart wines
Vintage: 2001
Score: 90
Drink: Drink or hold
Description: Wines have exceptional richness and generosity
Vintage: 2000
Score: 89
Drink: Drink
Description: Hot summer made ripe wines, but some are unbalanced
Vintage: 1999
Score: 85
Drink: Drink
Description: Cold weather at harvest made some wines too lean
Vintage: 1998
Score: 95
Drink: Drink
Description: Some of the richest, deepest wines made here
A score range indicates preliminary analysis based on barrel samples and/or a limited sampling; many wines of the vintage not yet reviewed.
Vintage ratings: 95-100, classic; 90-94, outstanding; 85-89, very good; 80-84, good; 75-79, mediocre; 50-74, not recommended
Drinkability: "NYR" means the vintage has not yet been released; "drink" means most of the wines of the vintage are ready to drink; "hold" means most of the ageworthy wines have yet to fully mature; "past peak" means most of the wines are declining rather than improving.
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